Afbeelding : 149542

Delfzijl D.N.S. 'Oranje Nassau' - Recreatiezaal

Delfzijl, D.N.S. 'Oranje Nassau' - Recreatiezaal

Plaats

Delfzijl

Omschrijving

D.N.S. 'Oranje Nassau' - Recreatiezaal

Jaar

1965

Motieven

--


Reacties

Jop van den Berg : Verplichte avondstudie vitamine C-tabletje.
2017-05-14 15:16:14
Deze recreatiezaal werd in de tijd dat ik daar als leerling verbleef, van 1962 tot 1964, gebruikt voor in het weekend je vermaken met kaartspel, schaken, dammen, ringbiljart, monopoly en TV kijken (2 Nederlandse en enkele Duitse zenders, TV stond op toneel) heel af en toe een uitvoering (muziek maken door leerlingen en personeel), maar vooral om elke dag na het avondeten verplicht huiswerk te maken. Werken in stilte, een bootsman hield toezicht en deelde vitamine C tabletjes uit. Zieke en gewonde leerlingen mochten tijdens de avondstudie voor een bezoek naar de bootsman in de "apotheek" op de 1e verdieping van het internaat. We hadden veel keelpijn want dan kreeg je zuigtabletjes en die waren lekker en bovendien kon je even spijbelen van de verplichte studie. Op de 1e verdieping lag linoleum of zoiets en daar mocht je niet met schoenen op lopen. Boven aan de trap schoenen uit en op je sokken verder. Toen ik aan de beurt was en meldde dat ik keelpijn had, draaide de bootsman mij een slag om, schopte me onder mijn kont en schoof op mijn sokken de apotheek uit, de gang op......, maar dat heeft niets met de recreatiezaal te maken.

Jop van den Berg : Voor straf ramen recreatiezaal zemen.
2017-05-14 15:36:43

Johan Scheijb : De toch wel leerzaamste jaren in mijn leven
2020-08-15 20:41:14
Voor het eerst van de lagere school naar een opleiding 19641966 Roggenkampweg in Delfzijl een rit per per 3 treinen van Arnhem Zwolle Groningen Delfzijl.
Bijna 3 uur. En zomaar een keer zondag voor 2100 binnen. en na een (lang weekend) maandag 1200 binnen 1230 eten macaroni.
Het lange weekend begint dan na apel 0900 uur zat alles mee was je om 1245 in Arnhem. Zomaar tussendoor een keer apel 1200 een 1520 thuis. Meestal ging je met de trein (kaartje) naar Groningen leverde daar je kaartje in en ging liften.
je spaarde wel veel geld uit. En in uniform stond je een paar minuten en kreeg je wel een lift vaak korte stukjes maar ok. Na lange weekend maandag in de middag 1e uur altijd motoren. Een oude machinist WAT sorry Meester gaf daar les het was altijd een remoerige les en dan werd de Meester op zijn Gronings boos, nijdig en ja hoor ging die met een gebroken aanwijsstok ook nog slaan. Maar raar ik kan nog steeds een doorsnee van een 2 en 4 takt diesel maken en verstuiver en kan zelfs nog mijn oude truck helemaal zelf onderhouden. Een keer was het te bond en ramde hij vrij fors op me in. Ik moest toen bij Pa Janssen komen die een bloed mooie secretaresse had die dan de blauwe plek voor je ging koelen en ja rooie oortjes. Om bij te verdienen in het weekend ging ik twee keer op zondag naar de kerk viel dan in voor de jongens die niet wilde weer een fl 1 , boven je fl 2, zakgeld in de week erbij. En in het weekend pakjes sigaretten ritselen aanboord van de schepen in de haven. Die brachten dan ook weer extra op.

Het feest begon altijd als je 14 dagen met de opleidingsschepen mee op reis ging. Waarom feest het eten , het eten was er altijd zo lekker en je kon twee keer opscheppen. Op de prinses Juliana waar we als er abels mee gingen sliepen in het Foxhol naast de ankerkettingbak. Winter hartstikke koud. WC aan BB dak zelf pompen voor spoelwater. Koper poetsen en kwam je wat te laat van passagieren je melden bij de boots moest je 3 dagen oneindig psalmen zingen. Je weet wel dek schuren met soda en zand op je knieen. O, ja dan de Kapitein een Groninger van de kustvaart. Op zijn Gronings "Van de goeie naar de kwaaie , teken draaie". "En van de kwaaie naar de goeie , niet aan knoeie".
En o ja ik ben nu al op leeftijd maar weet je waar ik een grote hekel aan heb nog Ja hoor "aan koper poetsen". De school Delfzijl de patatboer het biljarten in Foxhol of in het Zeemanshuis en zwemmen in het kanaal bij de zandberg. En het wrikken , roeien , praktijk , de lessen , de bootslui en stuurlieden studie begeleiders de top 10 in de recreatiezaal met een kring om de in het plafond verstopte luisspreker van PTT distributie-radio. Sinterklaasfeest, dammen , schaken dubbeltjes kaarten en af en toe een vechtpartij. Dan het 3 velletjes WC papier , corvee keuken aardappels jassen groene zeep afwassen en maar kloppen. Het was leuk .
Ik heb foto's zelf gemaakt met de ISORAPIT van Agfa. Jongens het was echt leuk.

 

Plaats reactie

Spam Check Code
Spam Check (type bovenstaand nummer)
Uw naam
Titel van uw reactie
Reactie (gebruik enkel tekst, geen html code gebruiken)