Afbeelding : 172319

Soesterberg Koloniehuis 'Hemalie'. Voorzijde

Soesterberg, Koloniehuis 'Hemalie'. Voorzijde

Plaats

Soesterberg

Omschrijving

Koloniehuis 'Hemalie'. Voorzijde

Jaar

1951

Motieven

--

Uitgever

Trika, Gouda

Bestel deze afbeelding »

Reacties

Horstmann, J.H : 50er jaren patient
2012-01-19 18:42:45
Ten tijde van de watersnood was ik daar... dus ca 1952 1953. in de eerste instantie, dacht ik het valt er wel mee... niet dus ik plaste nooit in mijn bed... wist niet wat dat was Vanwege ene juffrouw..
molenbeek (wat een abominabel mens was dit, waarschijnlijk een lesbienne)
(dat weet ik dus nu)..Weet ik dat dit door deze z.g kinderhulp is veroorzaakt Ik hoop dat ze zeer slecht aan d'r einde is gekomen... en dat ze verrot waar ze ligt Overigens is het zo.. dat Mw. Besteman en schat van een vrouw was.. (ook zeer mondain voor die tijd) Verder was er een Juf. Keijzer (onderwijzeres), waar ik de liefde voor mythe en sagen, heb verkregen. Er waren nog 2 directrices, t.w. Mw. Palthe (een zeer oude vrouw... toen) enne.. Mw. Geerligs of Geerlings..(die de heks werd genoemd) Trouwens.. je werd constant gekleineerd door dit soort mensen.(dat weet,(realiseer)ik mij nu)Het is met gemengde gevoelens, dat ik aan deze periode terug denk

Japie Blom : ook ik was 50 er jaren patient
2013-07-31 16:15:19
Hallo J.H Horstman ook ik was langdurig tussen 1951 en 1954 in "Hemalie".
In de nacht dat er het gehele legeronderdeel van de kazerne aan de overkant van de weg luidruchtig met allerlei voertuigen op weg ging naar Zeeland,om daar te helpen de dijken te redden was ik 13 jaar en dachten wij dat er weer een oorlog was uitgebroken. Wij wisten niks van een watersnood. ik was er in 1948 voor de eerste keer 6 maanden. En daarna in 1951 9 maanden en in 1952 tot 1953 14 maanden. mijn email adres is Valentino.238hotmail.com.
ik weet niet of je deze reacties nog wel eens zal lezen. Maar doe je dat wel reageer dan op mijn email. mazzel J.Blom

Ronald : Hemalie logeer partijtjes
2016-06-11 13:42:05
Leuk om de verhalen over 'Hemalie' te lezen. Mijn Tante Neel Eveleens(oudere zus van mijn vader) was directrice ergens vanaf eind jaren 50 of zo. En Juffrouw Spruit, Corry Spruit, mijn nicht(dochter van een andere zus van mijn vader). Ik heb meerdere keren gelogeerd daar, vrijwillig, maar werd niet anders of verwent behandeld vanwege mijn tante, gewoon op slaapzaal, gewoon meedoen en gelijk.

Mijn tante had een hond, een zwarte poedel genaamd Bodo. Juffrouw Groen kan ik ook nog herinneren. Het was niet ver gelegen vanaf de thuisbasis van circus Toni Boltini. Ik had gehoord van mijn tante dat haar voorgangster in Hemalie niet zo prettig was, begin jaren 50 werd het meer met tuchthuis regime gerund met soms nog lijfstraffen. En toen die ontslagen werd en mijn tante er neer gezet werd het een prettig en warm huis, meer vakantie oord met lekker eten en vers fruit en verse groente.

Die vorige directrice heeft nog een poging gedaan s'nachts terug te komen om de boel te saboteren en de schommel touwen door te snijden of zo maar ze is opgepakt door de politie. In 1959 nog een keer een ongeluk geweest, een jongen had munitie gevonden(een kogel of zo, en er met eens teen opgeslagen en is ontploft waarbij hij gewond raakte.

De geruchten later gingen dat die vorige heks directrice daar wat mee te doen had gehad geloof ik.

Grote keuken, lange tafels in de eetzaal, badkamer met 3 badkuipen geloof ik, aparte zalen voor jongens en meisjes. Grote tuin achter hut bouwen, schommel, toegangspoort naar de luchtmacht basis in het bos en hei van de luchtmacht basis gingen we als groep heen onder begeleiding en mochten we spelen, spoorzoeken, soms lege hulzen gevonden of ingeblikt leger voedsel. Ik was er zo halverwege jaren 50 een keer of 3 of 4 gelogeerd tussen 1963 en 1967 denk. Vond het super gezellig, spelen, leren, en op zondag werden de kinderen onderverdeeld, de katholieken gingen met een leidster naar de katholieke kerk, de hervormde naar de hervormde kerk.

Mijn tante was Doopsgezind dus ging ik en nog een paar met har mee naar of de doopsgezinde kerk als die er was, anders de hervormde, het maakte haar niet zoveel uit want echt kerks waren we van onze familie, en mijn tante ook niet. Maar meer als een goed voorbeeld geven denk. Mijn tante Neel is ondertussen alweer een jaar of 12 geleden overleden of zo, ben nog altijd op zoek naar leuke foto's uit die tijd in het tehuis.

Groet, Ronald

rien de zeeuw : een geweldige jeugd
2016-08-30 15:26:48
Sorry, maar ik voel me verplicht even een ander verhaal te schrijven .Heb ook ruim een jaar achterelkaar in Hemalie gezeten ,ook in '52'53.en ik kan alleen maar zeggen dat ik het er geweldig gehad heb ,mede door de lieve zusters,te beginnen met DIRECTRICE ,zuster Jo.zuster Grunlo en meester Paulides.Inderdaad heeft hij de 11 stedentocht gereden,liet ons graag zingen( hij op de gitaar en blokfluit)Een geweldige onderwijzer die ons tijdens zijn rondlopen op de hei altijd vertelde over de natuur.van praktijken met bedplassen eten naar binnen eisen weet hier echt niets van te herinneren. Ik ben nu60jaar ouder maar heb en zal die tijd in Hemalie altijd met dank en plezier berinneren. Wat ik als teken van die tijd nog wel negatief weet te herinneren is dat een meisje naar huis gestuurd dreigde te worden omdat ze een spijkerbroek met gulp droeg

 

Plaats reactie

Spam Check Code
Spam Check (type bovenstaand nummer)
Uw naam
Titel van uw reactie
Reactie (gebruik enkel tekst, geen html code gebruiken)